Welzijn en zorg centraal op inspirerend Inspiratiefestival in Well

Donderdag 17 oktober 2024
Het festival op 10 oktober bracht beleidsmedewerkers, welzijnscoaches, huisartsen, dorpsondersteuners en veel betrokkenen samen om terug te kijken op het succesvolle Regio Deal project Huisartsenzorg en burgerinitiatieven én vooruit te blikken naar de toekomst. Vanaf 1 april 2023 werkt het merendeel van de huisartsenpraktijken in de regio met welzijnscoaches, en het aantal verwijzingen naar welzijn is in korte tijd sterk gestegen.

"Jullie zijn allemaal zulke lieve mensen. Jullie proberen met minder mensen, steeds meer te doen voor anderen. Maar soms mag je ook minder lief zijn, want als je steeds verder terugschroeft, wat blijft er dan nog over? Sta ook voor jezelf en voor het belang van wat jullie doen."
 

Met deze krachtige woorden van gedeputeerde Marc van Caldenberg werd het Inspiratiefestival 2024 afgesloten in MFC De Buun in Well. Een middag die bol stond van inspiratie, samenwerking en verhalen van de ruim 150 deelnemers uit de zorg, welzijn en burgerinitiatieven. Het thema versterken van de verbinding tussen huisartsen en burgerinitiatieven, de rol van de welzijnscoach en de kracht van burgerinitiatieven om zorg anders in te richten.
 
Inspirerende inzichten en persoonlijke verhalen
De middag werd geopend door wethouder Claudia Ponjee van de gemeente Bergen en vakkundig gehost door Frans Pollux, die het publiek al snel op zijn hand had met zijn humor en enthousiasme. Vervolgens gaf huisarts Hans Peter Jung een inspirerende presentatie over het ontstaan van dit project. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om niet alleen naar fysieke klachten te kijken, maar juist ook naar welzijn en mentale gezondheid. Het persoonlijke verhaal van Frans Butter, een bewoner die door de hulp van welzijnsinitiatieven weer zin in het leven vond, raakte veel aanwezigen. "Als ik geen hulp had gehad, was ik doodongelukkig geweest," citeerde programmamanager en mede-organisator Janneke van den Berg uit het Inspiratiemagazine Zorg, dat later op de middag werd uitgereikt. “Dit soort verhalen laten zien hoe waardevol de verbinding tussen zorg en welzijn kan zijn”, aldus Janneke.
 
Workshops en kennisdeling
De middag werd verder gevuld met interactieve workshops, waar deelnemers praktijkervaringen deelden en nieuwe inzichten opdeden. Diverse thema's zoals "Welzijn op Recept" vanuit het perspectief van het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn Op Recept, de rol van dorpsondersteuners, geleerde lessen van het onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, en het inzetten van cultuur als middel voor welzijn werden besproken. Het was een middag waarin theorie en praktijk elkaar voortdurend versterkten en elkaar spiegelden, en nieuwe verbindingen werden gelegd voor toekomstige samenwerkingen.

Muzikale afsluiting als cadeau
Een van de hoogtepunten van de dag was de muzikale afsluiting door Maud Wilms en haar band, die speciaal voor het festival een lied schreef en samen met Vocalgroup Goldies – een gemengd seniorenkoor uit Gennep – het publiek verraste. Het lied was een eerbetoon aan de kracht van samen zingen en het belang van cultuur als onderdeel van welzijn. De energie van het optreden sloot perfect aan bij het thema van de dag: samen kunnen we het verschil maken.

Met een verbindende gezonde borrel werd de dag afgesloten, en de deelnemers gingen vol inspiratie en nieuwe ideeën naar huis. Het Inspiratiefestival toonde eens te meer aan dat de kracht van samenwerking, verhalen delen en op zoek gaan naar nieuwe verbindingen de sleutel is tot een toekomstbestendige zorg.